salam untuk rakan2 budiman,

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: Seorang mukmin selepas kematiannya akan terus mendapat ganjaran daripada amal kebaikannya iaitu melalui ilmu yang dipelajari lalu diajarkan kepada orang lain dan terus disebarkannya. Anak-anak yang soleh yang ditinggalkan. Al-Quran yang diwariskan atau masjid-masjid yang dibinanya atau rumah-rumah musafir diperjalanan yang didirikannya atau anak-anak sungai yang dialirinya atau sedekah yang dikeluarkan daripada hartanya ketika sihat dan hidupnya yang berterusan selepas kematiannya. (HR Ibnu Majah)

Terima kasih di atas sokongan kepada pihak kami yg masih mentah ini.

Selamat menjamu mata....


Friday, June 1, 2012

Batuk

Saya nk buat entry pasal batuk sebab sekarang saya tengah diserang batuk..2 minggu lepas dh batuk2, dah ok..ni batuk sekali lagi...so saya pun cari info pasal batuk nie..

Apa itu batuk?
Batuk adalah runtunan pengecutan rongga toraks yang berlaku secara tiba-tiba dan biasanya berulang. Ia menyebabkan udara dikeluarkan dari paru-paru dengan kuat dan menyebabkan bunyi yang tersendiri. Batuk merupakan refleks biasa yang bertujuan untuk melindungi dan membersihkan lubang nafas. Batuk membersihkan bahan material rengsa (contohnya merokok atau habuk) dan kelebihan rembasan (sputum atau kahak) dari kerongkong kita, lubang nafas (saluran pernafasan) dan paru-paru.

Punca batuk:
Demam selsema, alergi dan merokok adalah punca umum batuk, tetapi batuk boleh menjadi gejala sebuah kesakitan serius atau kesan sampingan ubat.

sumber : Wikipedia 

Rawatan :


Doktor akan memberi rawatan berdasarkan jenis batuk yang dialami.
Terdapat dua jenis ubat batuk iaitu untuk menghentikan batuk (supresan batuk) bagi batuk yang kering dan bagi yang berkahak akan diberi ubat untuk merangsang dan mencairkan kahak atau mukus (mucolator - perangsang batuk). 

Lain-lain rawatan:

- Ubat hisap (gula-gula berubat) hanya memberikan kelegaan pada kerongkong.


- Ubat bronkodilator akan digunakan apabila didapati ada penyempitan saluran pernafasan seperti yang berlaku pada pesakit asma dan bronkitis. Ubat ini akan mengembangkan saluran pernafasan dan akan melegakan batuk.

- Sedut wap bermentol untuk melembapkan dinding saluran pernafasan. Kristal mentol dimasukkan ke dalam air panas dan pesakit diminta menyedut wapnya melalui mulut.

- Antibiotik akan diberikan sekiranya batuk itu didapati berpunca daripada jangkitan bakteria


Tips pengurusan sendiri Batuk:

  • Sebelum mengambil sebarang ubat batuk, pastikan anda tidak alah kepada mana-mana ramuan yang terkandung di dalam ubat tersebut.
  • Kebanyakan persediaan adalah dalam bentuk sirap yang mengandungi gula. Kalau boleh, pesakit diabetes harus mengelakkan pengambilannya.
  • Ada sesetengah ubat batuk mengandungi pseudoephedrine yang boleh menambah tekanan darah. Justeru, pesakit tekanan darah tinggi tidak digalakkan mengambil ubat jenis ini.
  • Patuhi arahan ubat yang diberikan oleh doktor mengikut jadual terutamanya antibiotik.
  • Untuk batuk yang produktif (batuk yang mengeluarkan mukus) minumlah lebih banyak air terutamanya air suam, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari kerana air dapat mencairkan mukus dan melegakan sakit tekak. Mandi dengan air panas kerana wap dapat mencairkan mukus.
  • Untuk batuk bukan produktif (batuk kering), banyakkan minum air atau, minum minuman panas seperti teh limau dan madu untuk melegakan tekak.
  •   Elakkan daripada makanan berminyak.
  •   Banyakkan memakan sayur-sayuran.
  • Ambil Vitamin C tambahan (saya makan vit. C SHAKLEE)
  • Jika batuk itu kering dan kahak pekat, amalkan menyedut wap bermentol.

kredit : artikel dari Utusan Online 

No comments:

Post a Comment